Diepzeemijnbouw: hoe worden de strategische grondstoffen van morgen verdeeld?

Schéma du deep-sea mining

Natuurlijke hulpbronnen vormen de grondslag van onze samenlevingen. Ze zijn onmisbaar om ons te voeden, te kleden, te beschutten, enzovoort. Het is dan ook van essentieel belang te zorgen voor een rechtvaardige verdeling en een duurzaam beheer van deze gemeenschappelijk goederen.

De consumptie van natuurlijke rijkdommen is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit zo groot geweest als nu. Mineralen zijn bijzonder strategische grondstoffen: essentieel voor digitale technologieën, windturbines, zonnepanelen, batterijen, enz.

Terwijl de ontginning op het land al zeer actief is, beginnen sommige landen nu met diepzeemijnbouw. Dit wordt op dit moment ussen bepaalde landen georganiseerd vanuit een perspectief dat gericht is op productie.

België is van plan om mee op de kar te springen: het heeft een vergunning om een gebied van ongeveer 75.000 km2 in de Stille Oceaan te verkennen. Moet België zich positioneren als een pionier van deze exploitatie, of moet het deepzeemijnbouw als overbodig beschouwen en in naam van milieu- en humanistische principes afwijzen?

Datum
-
Organisator
Commission Justice & Paix
Categorie
Conferentie
Debat
Taal
FR
Praktische informatie

Sleep Well Youth Hostel, Nelson Mandela zaal : Dambordstraat 23, 1000 Brussel

Contactpersoon : Claire Mathot, claire.mathot@justicepaix.be

Gratis toegang - Reservatie verplicht via website of facebookpagina

https://www.justicepaix.be/

https://www.facebook.com/justicepaix/